من همیشه میخندم
من به زندگی عشق میورزم
خودکارآمدی
من همه را دوست دارم و به هم عشق میورزیم
من همیشه ارتباط خوبی با سایرین دارم
من فکر میکنم دنیا یک مکان فوقالعاده است
امیدواری
من فکر میکنم بطور فوقالعادهای جذاب به نظر میرسم
هر چیزی مرا شگفتانگیز می کند
جدول شماره(۳-۱۰): شاخص های متغیر احساس شادمانی
۳-۱-۸. اعتبار و پایایی
۳-۱-۸-۱.روایی یا اعتبار[۱۹۴]
در محاسبۀ اعتبار تحقیق، سوأل اصلی که محقق برای خود مطرح می کند، چنین است: آیا شخص در حال اندازه گیری درست آن چیزی است که در اندیشهی اندازه گیری آن است. هر یک از صاحبنظران از دیدی خاص بدان مینگرند، تعریفی خاص برای آن مینمایند و خصوصیات ویژهای نیز در آن مییابند(ساروخانی: ۱۳۸۶: ۱۴۴- ۱۴۳). در این تحقیق برای سنجش اعتبار پرسشنامه از توافق نظر متخصصان استفاده شده است، در واقع از اعتبار صوری استفاده شده است بدین معنا که پرسشنامه مورد نظر که ابزار جمعآوری اطلاعات ما بوده است در اختیار تعدادی از متخصصان این حوزه قرار گرفته تا مشخص شود این ابزار آنچه ما میخواهیم میسنجد یا خیر و اینگونه اعتبار پرسشنامه این تحقیق پس از انجام اصلاحات بر روی آن تأیید شد.
۳-۱-۸-۹. پایائی یا اعتماد[۱۹۵]
پایائی سنجش بدان معناست که پژوهشگران دیگر در صورت تکرار در مواقع دیگر به نتایج یکسان برسند و در سادهترین بیان تعریف پایائی عبارتنند از میزان همسانی نتایج مکرر(بیکر، ۱۳۸۶: ۱۴۲). در کل قابلیت پایائی یکی از ویژگی های فنی ابزار اندازه گیری است که نشان دهنده این است که ابزار اندازه گیری تا چه اندازه نتایج یکسانی در شرایط مشابه به دست میدهد. بازآزمائی، آزمون همتا، تصنیف، کودر - ریچاردسون و آلفای کرونباخ از جمله روشهای سنجش پایائی هستند که در این جا روش آلفای کرونباخ تشریح می شود.
در این مطالعه ابتدا سوألات در مرحله پیشآزمون توسط۳۰ پاسخگو و همچنین در مرحله پسآزمون توسط۱۸۰ پاسخگو، مورد ارزیابی قرار گرفت و برای سنجش پایائی متغیرهای تحقیق از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. آلفا شاخص پایایی کل است که دامنه آن از صفر تا یک میباشند. طبق قواعد تجربی مقدار آن باید دست کم ۷./. باشد تا بتوان مقیاس را دارای پایائی به شمار آورد(دواس، ۱۳۹۲: ۶۳). بر اساس این روش مقدار پایائی پیشآزمون و پسآزمون برای هر یک از متغیرهای تحقیق در جداول شماره(۳-۱۱) و (۳-۱۲) آمده است:
جدول شماره( ۳-۱۱): نتایج آلفای کرونباخ پیشآزمون متغیرها
متغیر
تعداد گویه
پایائی