-
-
-
۳-۱۱- نمونه هایی از مدل سازی سه بعدی پل ها در نرم افزار SAP2000V14.2.2
نمای سه بعدی پل غیر مورب در شکل (۳-۸) و نمونه سه بعدی پل با زاویه تورب ۳۰ درجه در شکل (۳-۹) نشان داده شده است. محل قرارگیری جداساز ها بر روی تیر سرستون و زیر عرشه پل و همچنین دیافراگم های عرضی میانی در شکل (۳-۱۰) نشان داده شده است.
شکل (۳-۸) نمای مدل سه بعدی پل غیر مورب
شکل (۳-۹) نمای مدل سه بعدی پل مورب با زاویه تورب ۳۰ درجه
شکل (۳-۱۰) مدل نرم افزاری دیافراگم ها و جداساز قرارگرفته بر روی تیر سرستون
فصل چهارم
بررسی پاسخ لرزه ای پل های مورب دارای جداساز هسته سربی
۴-۱- مقدمه
در این فصل نتایج حاصل از تحلیل دینامیکی غیر خطی تاریخچه زمانی پل های بیان شده است. همان طور که در فصل سوم اشاره شد، پل ها از زاویه تورب ۰ تا ۵۰ درجه، با رشد ۱۰ درجه، مدل سازی شده اند. به منظور مقایسه بیشترین پاسخ های لرزه ای پل های مورب در دو حالت جداسازی شده و بدون جداساز، پل های مورب یکبار بدون جداساز و بار دیگر با جداساز لرزه ای هسته سربی (در مجموع ۱۲ حالت پل) تحلیل شده و مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
همچنین در این تحقیق به منظور مشاهده تاثیر مؤلفه قائم زلزله بر بیشترین پاسخ های لرزه ای پل های مورب جداسازی شده و بدون جداساز، مدل ها یکبار تحت تحریک دو جهته (بدون در نظر گرفتن مؤلفه قائم) و بار دیگر تحت تحریک سه جهته (با در نظر گرفتن اثر مؤلفه قائم زلزله) مورد تحلیل دینامیکی غیرخطی تاریخچه زمانی قرار گرفته و مقایسه شده اند. همچنین ضریب حفاظت پایه پل های مورب در سه حالت تحریک یک جهته، تحریک دو جهته (دو مؤلفه ای) و تحریک سه جهته (سه مؤلفه ای) مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته است.
لازم به ذکر است که در تمامی بخش های (۴-۲) ، (۴-۳) و (۴-۴) برای ارزیابی پاسخ های لرزه ای پل های مورب، منظور از جهت طولی و عرضی پل، به ترتیب جهت موازی و عمود بر محور راه می باشد. در بخش (۴-۵) برای بدست آوردن ضریب حفاظت پایه پل های مورب، جهت جانبی، در جهت قاب عرضی ستون ها در نظر گذفته شده است.
۴-۲- نتایج حاصل از تحلیل پل ها در حالت تحریک دو جهته (بدون در نظر گرفتن مؤلفه قائم)
۴-۲-۱- مقایسه بیشترین برش پایه
در این قسمت پس از تحریک دو جهته ( بدون در نظر گرفتن مؤلفه قائم) پل های مورب جداسازی شده و بدون جداساز، بیشترین برش پایه جهات طولی و عرضی پل های مورب تحت زلزله های منجیل، طبس و السنترو استخراج گردیده که در جدول (۴-۱) آورده شده است. نتایج تحلیل ها نشان می دهد بیشترین برش پایه در حالت جداسازی شده نسبت به حالت بدون جداساز کاهش چشمگیری داشته است. البته این کاهش در برش پایه به نوع زلزله، افزایش دوره تناوب در حالت جداسازی شده، سختی و مقاومت تسلیم جداساز و … بستگی دارد.
در هر دو حالت جداسازی شده و بدون جداساز با افزایش زاویه تورب از ۰ تا ۵۰ درجه مقدار برش پایه در جهت طولی (موازی محور راه) و جهت عرضی (عمود بر محور راه) رو به افزایش می باشد. شیب این افزایش در حالت بدون جداساز نسبت به حالت جداسازی شده بیشتر می باشد. این موضوع نشان می دهد که استفاده از جداساز لرزه ای هسته سربی در پل های مورب می تواند اثر افزایشی برش پایه پل های مورب بدون جداساز را کاهش دهد. لازم به ذکر است که با توجه به نمودار مشخص می شود که استفاده از جداساز در پل های با زاویه تورب بیشتر از ۳۰ درجه تاثیر بیشتری (در کاهش برش پایه) نسبت به پل ها با زوایای تورب کمتر از ۳۰ درجه داشته است.
در حالت بدون جداساز با افزایش زاویه تورب (در هر دو جهت طولی و عرضی) برش پایه از زاویه ۳۰ تا ۵۰ درجه (نسبت به زوایای تورب کمتر از ۳۰ درجه) با شیب بیشتری رو به افزایش می باشد. ولی در حالت جداسازی شده با زیاد شدن زاویه تورب، برش پایه با شیب کمتر و یکنواخت رو به افزایش است. ارزیابی بیشترین برش پایه براساس شکل های (۴-۱) تا (۴-۹) صورت گرفته است.
جدول (۴-۱) نتایج تحلیل دو جهته (دو مؤلفه ای) پل های جداسازی شده و پل های بدون جداساز (بیشترین برش پایه)
زاویه تورب
(درجه)
زلزله
جهت طولی پل
جهت عرضی پل
جداسازی نشده (Ton)
جداسازی شده (Ton)
جداسازی نشده (Ton)
جداسازی شده (Ton)
۰
منجیل
۲۱۸۴
۱۴۲۴
۳۴۳۶
۹۸۹
طبس
۱۵۵۹
۱۴۶۵
۳۰۲۳