-
-
-
- بازاریابی تنوع کالا
-
-
در این نوع بازاریابی، یک فروشنده دو و یا چند نوع کالا را با خصوصیات؛ شکل؛ کیفیت و اندازه متفاوت، تولید و روانه بازار می کند. شرکت کوکاکولا پس از دوره تک محصولی، چندین نوع نوشابه با اندازه و محتویات مختلف را تولید و در بازار عرضه نمود. هدف این شرکت از تولید چندین نوع نوشابه توجه به قسمت های مختلف بازار نبود، بلکه شرکت در پی ایجاد تنوع برای خریداران بود. بازاریابی تنوع کالا بر این استدلال استوار است که مصرف کنندگان دارای ذائقههایی متفاوت در طول زمان بوده و در جستجوی تغییر و تنوع میباشند.
-
-
- بازاریابی هدفدار
-
در این نوع بازاریابی فروشنده قسمت های مختلف بازار را مورد شناسایی قرار داده و یک یا چند قسمت آن را برای خود انتخاب مینماید. آنگاه کالا و ترکیب عناصر بازاریابی، متناسب با هر قسمت را تهیه و به اجرا می گذارد.
شرکتهای امروزی تدریجاً از بازاریابی انبوه و بازاریابی تنوع کالا فاصله گرفته و به سوی بازاریابی هدفدار گرایش پیدا می کنند. چون این نوع بازاریابی به نحو بهتری به فروشندگان در دستیابی به فرصتهای بازار یاری میرساند. فروشندگان در بازاریابی هدفدار، کالای مورد نیاز هر قسمت بازار را جداگانه تولید می کنند و برای دستیابی مؤثرتر و کارآمدتر به این بازار هدف؛ قیمت فروش؛ کانال توزیع و آگهیهای تبلیغاتی خاص آن قسمت بازار را طراحی می کنند. در بازاریابی هدفدار، فروشندگان بجای بازاریابی پراکنده از شیوه “تفنگ شکاری” بهره جسته و تمام تلاش خود را فقط بر روی خریدارانی متمرکز مینمایند که به خرید علاقه بیشتری نشان می دهند. به عبارتی آنها از تفنگی استفاده می کنند که فقط به سمت هدف نشانه رفته است. شکل نهایی بازاریابی هدفدار “بازاریابی براساس سفارش” است. در این گونه بازاریابی شرکتها کالاها و برنامه های بازاریابی خود را دقیقاً با نیازهای مشتریان و یا سازمانی خاص تطبیق می دهند(کاتلر[۸۴]، ۱۳۸۵، ص ۲۹۳).
-
-
- مراحل بازاریابی هدف
-
بازاریابی هدف شامل سه مرحله می باشد (شکل ۲-۱):
- تقسیم بازار: مرحله تقسیم بازار یعنی تقسیم بازار به گروه های خریدار جداگانه، خریدارانی که به دنبال کالاها یا ترکیب عناصر بازاریابی جداگانه هستند، اولین مرحله از بازاریابی هدف میباشد. در این مورد شرکت برای تقسیم بازار و تعیین خصوصیات مشترک هر یک از قسمت ها، روشهای مختلفی را پیش رو خواهد داشت؛
- هدف گیری در بازار: هدف گیری در بازار به معنای ارزیابی جذابیت هر قسمت از بازار و انتخاب یک یا چند قسمت و داخل شدن به آن است؛
- تعیین جایگاه در بازار: تعیین جایگاه رقابتی برای کالا، همراه با ترکیب عناصر بازاریابی تفصیلی است.
شکل ۲- ۱٫ مراحل تقسیم، هدف گیری و تعیین جایگاه در بازار (کاتلر، ۱۳۸۵، ص ۲۹۴)
امروزه بازارهای انبوه نیز به طور روز افزونی تکه تکه شده و به خرده بازارهای کوچکتری تبدیل میگردند. از آنجایی که هر کدام از این خرده بازارها دارای نیازها و سبک زندگی متفاوتی هستند، بازاریابی هدفدار نیز تدریجاً به “بازاریابی خرد” تغییر شکل مییابد. با توسل به بازاریابی خرد است که شرکتها برنامه های بازاریابی خود را با نیازها و خواسته های قسمت های بسیار کوچک بازار تطبیق می دهند. مشخصات هر یک از این قسمت ها میبایست از نظر جغرافیایی؛ جمعیت شناختی؛ روان شناختی و انتظارات مورد ارزیابی قرار گیرد(کاتلر،۱۳۸۵، ص ۲۹۵).
- تقسیم بازار