پرومته- ۱[۱۷](رتبه بندی نسبی) و پرومته- ۲[۱۸](رتبه بندی کامل) توسط جی. پی. برنز[۱۹] برای اولین بار در کنفرانسی توسط نادلو[۲۰] و لندری[۲۱] در دانشگاه لاوال[۲۲] در کبک کانادا در سال ۱۹۸۲ ارائه شد. در همان سال از این روش توسط دیویگنون[۲۳] در حیطه بهداشت و درمان استفاده گردید.
چند سال بعد جی. پی. برنز و بی. مارشال[۲۴] روش پرومته- ۳[۲۵]( طبقه بندی بر اساس فاصله) و پرومته- ۴[۲۶](متوالی) را توسعه دادند. محققان دیگری در سال ۱۹۸۸ نمونه تصویری گایا[۲۷] را ارائه دادند که نمایش گرافیکی فوق العادهای برای حمایت از روش پرومته داشت.
در سال ۱۹۹۲ و ۱۹۹۴ جی. پی. برنز و بی. مارشال دو نمونه از مدلهای پیشرفتهتر از این روش را پیشنهاد دادند: پرومته-۵[۲۸]( شامل محدودیتهای قطعهبندی) و پرومته- [۲۹]۶( نمایش چگونگی مغز انسان).
از روش پرومته میتوان در رشته های گوناگون مانند بانکداری، مکانهای صنعتی، برنامه ریزی نیروی انسانی، منابع آب، سرمایه گذاری، پزشکی، شیمی، مراقبتهای بهداشتی، گردشگری، اخلاق و یا مدیریت پویا و… استفاده کرد. موفقیت این روش به طور ویژه به دلیل ویژگیهای ریاضی و راحتی استفاده از آن میباشد.
روش تصمیم گیری چندمعیاره پرومته- گایا مانند سایر روشهای تصمیم گیری چندمعیاره به گونه ای است که نمیتواند به تنهایی و بدون در نظر گرفتن اطلاعات اضافی مرتبط با اولویتهای مد نظر تصمیم گیران انجام پذیرد.
اطلاعاتی که برای انجام روش پرومته و گایا نیاز است بسیار شفاف بوده و فهم آن برای تصمیم گیران و تحلیلگران آسان خواهد بود. این روش شامل تابع مقدماتی مرتبط با هر معیار بوده و همچنین در آن اهمیت نسبی هر معیار به واسطه وزندهی آنها سنجیده می شود.
یک مسئله چندمعیاره مانند پرومته را میتوان به صورت زیر نوشت:
Max{ C1(a), C2(a), …, Cj(a)| a ϵ A}
در این مجموعه A یک مجموعه متناهی از گزینه های ممکن {a1, a2, …, ai, …, an}و {C1, C2, …, Cj, …, Ck} میباشد. در این حیطه تصمیمگیرنده باید به شناسایی گزینه مطلوب موجود برای همه معیارها بپردازد. از آنجایی که در این مسئله هیچ گزینهای وجود ندارد که به طور همزمان برای همه معیارها مطلوب باشد، حل ریاضی آن دشوار به نظر میرسد. در حقیقت اکثر مشکلات بشری( تقریبا همه آنها) جنبه چندمعیاری دارند. در این موارد ارزیابی تنها یک معیار برای تصمیم گیری مفید نبوده و به حقیقت نزدیک نخواهد بود. در اغلب موارد باید حداقل یکی از معیارهای تکنولوژیکی، اقتصادی، محیطزیست و یا اجتماعی نیز در این ارزیابی به حساب آید. بنابراین مسائل چندمعیاره بسیار مهم بوده و نیز سبب اصلاحات مطلوبی خواهد گردید.
داده های پایه یک مسئله چند معیاره مطرح شامل جدول ارزیابیای می شود که در زیر آورده شده است:
جدول ۱-۳- داده های پایه یک مسئله چندمعیاره