امکانات ورززشی-امکانات آموزشی
امکانات سلامتی و اجتماعی
خدمات رسانی
کیفیت زندگی
اجتماعی
آموزش-جمعیت
پویایی فرهنگی
سلامت
امنیت-مسادل اجتماعی
موقعیت اقتصادی
درآمد و مصرف
بازارکار
بازارمسکن
پویایی اقتصادی
موقعیت محیطی
فضای سبز
کیفیت هوا-سروصدا-آب و هوا
کیفیت آب استحمام
زیرساخت های اساسی
در یک تقسیم بندی ابعاد کیفیت زندگی براساس حوزه های تاثیر به ۵ دسته تقسیم می شوند: اجتماعی و فرهنگی، روانشناختی، اقتصادی، جسمی و فیزیکی و محیطی است(فرجی ملایی،۱۳۸۹: ۲۴-۲۷).
۲-۲-۲-۹-۱- بعد اجتماعی و فرهنگی کیفیت زندگی
بعد اجتماعی از جمله عوامل کلیدی در شکل دادن کیفیت زندگی است که تأثیر قابل توجهی بر احساسات اساساً اجتماعی مردم دارد. این بعد در سطح میانه مورد سنجش قرار میگیرد و شاخصهای آن تلفیقی از شاخصهای ذهنی و عینی کیفیت زندگی هستند.
۲-۲-۲-۹-۲- بعد روانشناختی کیفیت زندگی
بسیاری از نظریهپردازان بر میزان احساسات سعادت فرد از زندگی به عنوان عامل تعیینکننده در نگرش فرد به زندگی تأکید کردهاند. در حقیقت از جمله عواملی که برای مدت زیادی از جانب روانشناسان به عنوان مشخصات تعریفکننده احساس سعادت یا خوشبختی ارائه شدهاند میتوان به معیارهایی نظیر دوست داشتن دیگران، لذت بردن از زندگی یا شناخت خود اشاره کرد.
۲-۲-۲-۹-۳- بعد اقتصادی کیفیت زندگی
این بعد بیشتر ناظر بر توانایی مالی، میزان دارایی، قدرت خرید و مصرف، برخوداری از امکانات رفاهی در سطح فردی و گروهی و در میزان رشد خالص و ناخالص ملی، ضریب جینی، دستیابی به شغل و فرصت های شغلی و مورادی از این قبیل در سطح کلان و ملی است.
۲-۲-۲-۹-۴- بعد جسمی و فیزیکی کیفیت زندگی
این بعد بیشتر در حوزه سلامت و بهداشت فردی و شخصی می باشد. در بخش جسمانی مولفه هایی مانند: قدرت، انرژی و توانایی انجام فعالیت های روزمره و خودمراقبتی ودر بخش مربوط به بیماری علائم بیماری مانند درد، ازکارافتادگی، ناتوانی در دسترسی به درمان مناسب، شیوه های درمانی نامناسب و …. مورد تفسیر و سنجش قرار می گیرند.
۲-۲-۲-۹-۵- بعد محیطی کیفیت زندگی
این بعد در سطح کلان قرار دارد. شرایط خارجی و عوامل محیطی را مورد بررسی قرار میدهد. وضعیت کالبدی و فیزیکی محیط زیست افراد در محیط های شهری، روستایی و عشایری در زمینه مسکن، زیرساخت های حمل و نقل، زیرساخت های مربوط به معماری میحط و منظر، وضعیت آلاینده های محیطی(آلودگی هوا، آلودگی های صوتی، تصویری در محیط و…). امکانات و خدمات زیرساختی در حوزه فن آوری اطلاعات و ارتباطات، قوانین و مقررات موجود در حوزه های مختلف، خدمات عمومی در اجتماع و… از جمله مولفه های محیطی کیفیت زندگی هستند.
۲-۲-۲-۱۰- مولفه های کیفیت زندگی
مدل ۷ مولفه ای کیفیت زندگی مارتین و مندوزا[۱۳۹]:
این مدل یکی از جدیدترین مدل های توصیف و تبین کیفیت زندگی است که توسط مارتین و مندوزا در سال ۲۰۱۲ ارائه شده است. در این مدل مفهوم کیفیت زندگی متشکل از ۷ جنبه یا مولفه است که عبارتند از: سلامت، تحصیلات، فعالیت های فردی، صدای سیاسی و حکمروایی، ارتباطات اجتماعی، شرایط زیست محیطی و ناامنی.
هریک از این مولفه ها شامل متغیرهایی است به صورت عینی و مشخص ابزار لازم را برای سنجش مولفه های کیفیت زندگی در اختیار محققان خواهدگذاشت.
نرخ بیکاری
شرایط اقتصادی-اجتماعی
تسهیلات سلامت
تسهیلات حمایت اجتماعی
آلودگی
آلودگی صوتی
نبود نظافت و پاکیزگی
وزن بخش سوم
امکانات آموزشی
سطح تحصیلات متوسطه
تحصیلات پس از دوره اجباری
تحصیلات دانشگاه
زمان مسافرت
متوسط فضا برای ساکنین
شرایط فیزیکی سکونت
نبود پارک
ارتباطات ناکارآمد
کیفیت زندگی
ارتباط بین مشارکت در ورزش های همگانی و ابعاد کیفیت ...